ollika däck

De olika typerna av däck du behöver känna till

När man ska köpa däck är det såklart viktigare än något annat att man köper rätt däck som passar både bilen och preferenserna. Det finns ett antal däck där ute med olika egenskaper. Detta är guiden för dig som vill känna till skillnaderna mellan olika typer av bildäck och varför det egentligen spelar roll. Häng med så går vi igenom alla typer av däck som du som bilägare bör känna till.

Sommardäck och vinterdäck

Vi börjar med att tala om de två olika typer av däck som är viktiga att känna till för alla som äger bil i Sverige. Sommardäck är skapade för att fungera bättre vid varmare temperaturer. De har bra grepp även när det är regn. Vinterdäck däremot fungerar såklart bäst vid is och snö. Sommardäck och vinterdäck har både olika gummiblandningar (vinterdäcken är gjorda av en mjukare gummiblandning) och olika mönster i däcken.

I Sverige finns många regleringar gällande säkerhet. Vi har t.ex. Spelinspektionen som reglerar spelsidor i Sverige, och sedan har vi Transportstyrelsen som sköter vägtrafik. De beviljar körkortstillstånd och utformar regler för trafik.

En av dessa regleringar handlar om att man måste ha däck som fungerar bra på det underlag man kör. Detta är viktigt för säkerheten både för en själv och andra på vägen.

Är det då olagligt att ha samma däck året runt? Inte nödvändigtvis. Läs vidare.

Alternativet – Allround-däck

Du kanske har sett eller hört om allround-däck, även kallade för året-runt-däck. Dessa är däck som är skapade för att fungera både under sommaren och vintern. De är markerade med M & S, vilket står för “Mud & Snow” och självklart betyder det att de ska klara av både lera och snö.

Om du lever längre ner i Sverige och i stort sett alltid kör på ordentliga vägar som saltas under vintern och inte blir översvämmade kan allround-däck vara ett alternativ. Var dock medveten om att allround-däck varken fungerar lika bra som vinterdäck på vintern, eller lika bra som sommardäck under sommaren. Det är en kompromiss som fungerar någorlunda för båda men inte är idealisk för någon årstid.

De slits också ut snabbare. Inte bara för att man använder dem året runt, utan även för att gummiblandningen är för mjuk för varmare temperaturer och mönstret är en kompromiss mellan sommar och vinter. 

Håll noga koll på mönsterdjupet på din bils däck.

Däck för elektriska bilar

Elektriska bilar har egenskaper som gör att deras däck behöver skilja sig från de som fossildrivna bilar har. Ett av dessa är tyngden – elbilar väger i genomsnitt omkring 30 % mer än en vanlig bil av samma storlek! Elbilsdäck måste alltså klara mer belastning.

En annan sak värd att nämna är däckens buller. Eftersom elbilar är så tysta märker man ljudet av däcken mer, och därför läggs ofta ett fokus på att skapa däck som är extra tysta.

Fråga experterna om du är osäker

Behöver du byta däck, men är osäker på vad för däck du behöver för din bil? Du behöver inte försöka förstå allt själv – det finns experter som lättare kan avgöra vad för däck du behöver införskaffa.
Precis som ett casino med free spins kan en verkstad ibland erbjuda gratis rådgivning – om de erbjuder bra kundtjänst och är hjälpsamma kommer du veta att de är att lita på och vilja använda deras tjänster i framtiden. Då vinner alla.